En tarmkræftdiagnose fik Rob til at lytte

Da Rob gennemgik en tarmkræftoperation og fik stomi, ændrede det hans syn på livet. Han underviser nu andre om tidlige tegn og symptomer på kræft, og giver tips til at leve godt med stomi. 

Rob lever med kolostomi og hjælper andre til at gøre det samme

Rob bor i Australien og har, sammen med sin kone, en tæt sammentømret familie med tre døtre og børnebørn. Sammen med en ven fik familien ham overtalt til at søge hjælp, da han blev apatisk og tabte vægt. Han blev diagnosticeret med tarmkræft af sin læge, som sendte ham til yderligere tests for at finde ud af, hvad hans behandlingsmuligheder var.

Rob stod overfor følgende valgmuligheder - at fjerne den del af tarmen, hvor tumoren sad, hvilket betød, at han skulle have en permanent kolostomi eller kun fjerne tumoren og så håbe på, at kræften ikke ville vende tilbage. Rob valgte kolostomi.

Det tog Rob lidt tid at blive fortrolig med stomiposen. I dag roser han stomisygeplejerskerne for en grundig oplæring og for at opmuntre ham til at tage kontrol over situationen.

Rob fik hjælp og hjælper nu andre

Rob lod ikke sin kræftsygdom eller stomioperation påvirke sit liv negativt. Han får det bedste ud af hver eneste dag, tilbringer tid med familien, spiller golf hver weekend og nyder sit job som sikkerhedschef. Rob har tillige organiseret golfvelgørenhedsarrangementer til støtte for Icon Cancer Centres og Cancer Council Australia Rob og i dag udnyttet han også sit netværk i mine- og byggebranchen til at afholde noget han kalder ”Toolbox Talks” for de ansatte. Her taler han om sit kræftforløb og forebyggelse af kræft.   

Robs ”Toolbox Talks” omfatter, hvordan man opdager tegn og symptomer på kræft – specifikt tarmkræft – som f.eks. blod i afføringen, mavesmerter, ændringer i afføringsvaner og pludseligt vægttab 

Robs tips til et godt liv med en stomi

Familien fik Rob til at lytte og gå til lægen. Gennem hele forløbet har de støttet og hjulpet ham til at acceptere, at han skulle leve med stomi. Robs råd til andre om livet med stomi er:

  1. Lyt til mennesker omkring dig – din familie, din læge og din stomisygeplejerskerne. Rob lærte dette på den hårde måde, da han fik besked på ikke at løfte noget tungt, men gjorde det alligevel. ”Jeg lyttede ikke og det var sikkert derfor, at jeg fik brok,” fortæller han. ”Bed om hjælp. Sig, at det kan du ikke, eller at du har brug for hjælp.”
  2. Læg mærke til, hvad din krop har brug for. Det er særligt vigtigt med hensyn til mad og drikke.
  3. Gør det så enkelt som muligt. ”Jeg har gjort mine rutiner simple, er konsekvent med hvordan jeg påsætter og fjerner min stomibandage, og sørger for at holde min hud sund,” siger Rob.
  4. Smil! ”Man ved aldrig, hvad andre mennesker gennemgår,” siger han. ”Et lille smil kan redde en andens dag.”

At få tarmkræft og stomi ændrede helt Robs indstilling til livet, og han tager ikke længere noget for givet. ”Jeg har indset, at livet kan slutte meget hurtigt,” siger han. ”Og efter at jeg fik en chance mere, så tager jeg imod hver eneste dag med kyshånd.”  

 

Personer, der udtaler sig, modtog kompensation. De udsagn og meninger, der præsenteres, gælder for de afbildede personer. Udsagnene er repræsentative for deres oplevelse. Oplevelsen og resultatet vil være forskelligt fra person til person.