Forstå din stomi: Ileostomi

En ileostomi er én type stomioperation. Få konkret viden om ileostomioperationer, og find ud af, hvorfor du kan have brug for en.

man-and-woman-cooking-together-in-a-kitchen-and-understanding-an-ileostomy

Lær om ileostomioperationer

Mange mennesker verden over har fået en stomioperation. Indgrebet redder ofte liv. Nogle får en stomioperation efter en ulykke. Andre har brug for en operation for at afhjælpe en tarmsygdom eller for at rette op på et medfødt handicap. Lad os se nærmere på de vigtigste fakta om ileostomioperationer.

Hvad er en stomi?

Vidste du, at "stomi" er græsk og betyder "en åbning ind i eller ud ad kroppen"?

I medicinens verden er en stomi et udtryk, der bruges til at beskrive en åbning i maveregionen, hvor et område eller et stykke tarm bliver ført gennem bugvæggen kirurgisk. Hos personer, der har fået en kolostomi- eller ileostomioperation, passerer afføringen gennem stomien. Hos personer, der har fået en urostomioperation, passerer urinen gennem stomien. I forbindelse med en ileostomi eller en kolostomi kan operationen enten være midlertidig eller permanent afhængigt af din medicinske lidelse. 

Hvad er en ileostomi? 

En ileostomi er en kirurgisk skabt åbning i tyndtarmen, kaldet "ileum". I de fleste tilfælde bruger kirurgen en del af den yderste del af ileum (den sidste del af tyndtarmen) til at danne stomien. Ileum føres ud gennem bugvæggen, vendes på vrangen for at danne et fremspring og sys derefter fast til huden.

En ileostomi bortleder afføringen, og afføringens output og konsistens varierer efter stomiens placering i tyndtarmen. En ileostomipose er en tømbar pose, der opsamler afføringen fra tyndtarmen.

Årsager til at få en ileostomi

Flere forskellige sygdomme og lidelser kan medføre en ileostomioperation. Nogle af de problemer, der fører til denne type operation, er:


Har du spørgsmål?

Sundhedssystemet klar til at hjælpe dig. Din læge og din stomisygeplejerske har sandsynligvis allerede gennemgået detaljerne omkring din operation. Du vil sikkert have spørgsmål hen ad vejen, hvorfor det er en god idé at notere dem i en notesbog eller en dagbog. Så glemmer du ikke at stille dem, når du har konsultationer hos din stomisygeplejerske, læge  eller andet sundhedsfagligt personale.

Her kan du finde en guidebog som hjælper dig med at forstp lige præcis din stomitype.