5 måder til at undgå stomilækager

De fleste, der lever med stomi, oplever sommetider lækager, og der er ingen grund til panik.

At tage sig tid til at forstå, hvorfor lækagen skete, er et stort skridt mod at forhindre, at det bliver et vedvarende problem. Som med alt andet der gør dig utryg, er det bedst at løse problemet med det samme. Dette er især vigtigt nu, hvor du måske er isoleret fra dit sædvanlige støttenetværk.

Denne artikel beskriver nogle af de mest sandsynlige årsager til lækager og praktiske måder at håndtere dem på og minimere risikoen for, at det sker igen.

1. Pas godt på huden omkring din stomi
Ifølge en rapport1 får omkring 75 % af de personer, der lever med stomi, problemer med huden omkring stomien. Et andet studie2 afslører, at hele 63 % af dem, der oplever hudproblemer omkring stomien, ikke taler med deres sygeplejerske eller det sundhedsfaglige personale om problemet.

Bliv ikke en del af det "tavse flertal". Hvis dit stomiudstyr ikke passer ordentligt, kan det medføre lækage og peristomale hudkomplikationer (PSC).

Forskningen viser også, at selv milde hudproblemer kan have indflydelse på dit generelle velbefindende. Det kan også have en negativ indflydelse på din evne til at nyde livet, hvilket gør dig mere tilbøjelig til at isolere dig og undgå aktiviteter.

Og hvad værre er – det er en ond cirkel: Lækager forårsager peristomale hudkomplikationer, hvilket gør dig mere bekymret for den næste lækage.

Nøglen til at minimere hudproblemer er at tjekke din hud regelmæssigt og handle ved det første tegn på noget usædvanligt, såsom kløende, rød, beskadiget eller fugtig hud. Hvis du er i tvivl, skal du altid tale med en stomisygeplejerske eller det sundhedsfaglige personale.

2. Gør plejen af din stomi til en rutine
Der er stor enighed blandt det sundhedsfaglige personale om, at personer, der lever med stomi, kan gøre noget for at forhindre problemer, der fører til lækager. Vær opmærksom på, at dette kun er en generel vejledning, der ikke må erstatte anvisningerne fra det sundhedsfaglige personale:

  • Tøm din pose jævnligt – som regel når den er omkring en tredjedel fuld. En overfuld eller tung pose øger risikoen for en lækage.
  • Fjern pladen tålmodigt og forsigtigt. Pil pladen langsomt og lidt efter lidt af huden. Start øverst, og arbejd dig nedad, mens du forsigtigt trykker mod den omgivende hud.
  • Vurder din hud, hver gang du skifter pose for at være sikker på, at den er lige så sund og intakt som huden på den anden side af din mave. Skyl huden omkring din stomi med vand, og lad den tørre helt, før du sætter nyt stomiudstyr på.
  • Undgå rengøringsprodukter, der indeholder olie eller creme. De kan reducere klæbeevnen. Gør "enkelt er bedst" til dit mantra: Varmt vand er nok til at rengøre huden omkring din stomi.
  • Det anbefales ikke at bruge babyservietter, vådservietter, desinfektionsmidler eller antiseptiske væsker på huden, da det kan forårsage irritation.
  • Sæt pladen på, og hold den på plads i nogle få sekunder. Det gør det muligt for pladen at tilpasse sig mavens konturer, hvilket kan hjælpe med at opnå en god forsegling.
  • Hvis huden omkring din stomi er våd og sivende, kan du eventuelt bruge stomipulver (aldrig talkumpulver) til at absorbere fugtigheden. Hvis det skaber ubehag, skal du kontakte det sundhedsfaglige personale.
  • Løs straks lækager sammen med det sundhedsfaglige personale. En lækage kræver, at du skifter din plade oftere, hvilket kan medføre "hudstripping", hvilket forårsager yderligere skade på huden.


3. Sørg for, at pladen passer godt rundt om stomien

Husk, at stomioutput er ætsende. Enhver vedvarende kontakt med huden kan medføre skader. Derfor er en plade, der passer korrekt, afgørende for at beskytte din peristomale hud. Det sikrer, at alt output løber ned i posen, og at det ikke siver ud under pladen.

NovaLife TRE-pladen er et innovativt produkt, der er udviklet til at hjælpe med at opnå en god forsegling og give huden ro. NovaLife TRE-pladen er udviklet til at beskytte huden på tre måder:

  • Vedhæftning: Udviklet til at give en sikker, fleksibel forsegling for at beskytte huden mod stomioutput samtidig med, at den er nem at tag af og blid mod huden.
  • Absorption: Udviklet til at optage overskydende fugt for at opretholde hudens naturlige balance.
  • pH-balance med buffering: Udviklet til at beskytte huden mod stomioutput ved at opretholde et neutralt pH-niveau på huden.


4. Sørg for, at din stomipose er sikker under fysisk aktivitet eller intimitet.

At have stomi bør ikke forhindre dig i at træne eller være fysisk aktiv. Tal med din læge eller stomisygeplejerske om kontaktsport eller meget tunge løft. Bortset fra det bør du kunne udøve de samme fysiske aktiviteter som før din operation.

At gennemgå en livsændrende sygdom eller skade kan skabe stor ubalance i din "normale" verden. Hvem du er, hvad der er vigtigt for dig, og hvad du kan forvente af livet er meget personlige ting. Hvor meget du udtrykker din seksualitet, fejrer og nyder dens plads i dit liv er forskelligt fra person til person. Derfor er der ikke noget, der er "normalt", når det handler om sex. Få mere at vide om emnet intimitet her.

At have en sikker stomibandage og undgå lækager er meget vigtigt under fysisk aktivitet og intimitet. Dette betyder blot, at du skal træffe et par nødvendige forholdsregler, herunder:

  • Støt din stomibandage med støttebeklædning.
  • Prøv forskellige typer sportstøj, f.eks. løbebukser eller Lycra®-shorts for at se, hvad der fungerer bedst for dig.
  • Tøm posen før du starter på at være aktiv eller intim.


5. Find den rigtige kombination af produkter, der passer til dig

Som alle andre, der lever med stomi, er du unik.

Forskellige løsninger passer til forskellige personer, når det handler om at holde den peristomale hud sund og begrænse lækager. Derfor skal du holde øje med de nyeste produkter, og du er altid velkommen til at tale med det sundhedsfaglige personale om dine muligheder.

Selv midt i en verdensomspændende pandemi, skal du have hjælp, så snart der viser sig tegn på et problem. Du er velkommen til at gå ind på vores produktside og finde de nyeste løsninger.

 

 

  1. Richbourgh L, Thorpe JM, Rapp CG. Difficulties experienced by the ostomate after hospital discharge. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2007; 34(1):70-79
  2. Consumer Survey of Pruiritus, 2016. Hollister-data i arkiv (n=140)